Vanilka sa pužíva ako prostriedok na chudnutie kvôli svojim vlastnostiam potláčajúcim chuť do jedla.
Má ozdravujúce účinky na vlasy a pokožku. Vanilka používaná ako éterický olej môže vlasy zosilniť a navodiť prietok krvi do pokožky hlavy, čo podporuje rast vlasov.
Lusk rozdelíme nožom pozdĺžne na dve polovice a tupou stranou noža opatrne zoškriabeme semienka z oboch polovíc.
Používajú sa celé alebo len zrnká z nich.
Vanilka sa pridáva do dezertov, koláčov, pudingov, krémov, do cesta, sladkého pečiva, müsli, či do zmrzliny. Tiež sa hodí do sirupov, kompótov, do čajov pri lúhovaní.
Vyškrabané lusky nevyhadzujte, môžu sa pridať tam, kde chcete zvýrazniť vanilkovú arómu a chuť, napríklad do cukru, kde ho treba nechať uzavreté aspoň 2 týždne.
Môže sa pridať do fľaše s alkoholom, alebo nechať vysušiť a pomlieť na jemný prášok.
Tip: Suchý vanilkový lusk: Odstrihnite špičku suchého vanilkového lusku, do malého pohárika na alkohol nalejte biely kvalitný čistý alkohol (môže byť vodka) do 1/3 pohára.
Vložte do pohárika vanilkový lusk nadol odstrihnutou špičkou.
Pri izbovej teplote nechajte takto ponorený 24hod (nedávajte do chladničky).
Lusk vám opäť krásne zmäkne.
Vanilkový cukor:
Pripravíme si čistú sklenenú nádobu s uzáverom, jeden vanilkový lusk a 250g trstinového cukru.
Cukor vysypeme do nádoby a pridáme dreň z vanilkového lusku.
Nádobu uzatvoríme a pretrepeme.
Následne do nej vložíme i prázdny vanilkový lusk.
Necháme 8-10 dní odstáť.
2x denne túto nádobu pretrepeme.