Suchý vanilkový lusk: Odstrihnite špičku suchého vanilkového lusku, do malého pohárika na alkohol nalejte biely kvalitný čistý alkohol (môže byť vodka) do 1/3 pohára. Vložte do pohárika vanilkový lusk nadol odstrihnutou špičkou. Pri izbovej teplote nechajte takto ponorený 24hod (nedávajte do chladničky). Lusk vám opäť krásne zmäkne.
Lusk rozdelíme nožom pozdĺžne na dve polovice a tupou stranou noža opatrne zoškriabeme semienka z oboch polovíc. Používajú sa celé alebo len zrnká z nich. Vyškrabané lusky nevyhadzujte, môžu sa pridať tam, kde chcete zvýrazniť vanilkovú arómu a chuť, napríklad do cukru, kde ho treba nechať uzavreté aspoň 2 týždne. Môže sa pridať do fľaše s alkoholom, alebo nechať vysušiť a pomlieť na jemný prášok.
Vanilka sa pridáva do dezertov, koláčov, pudingov, krémov, do cesta, sladkého pečiva, müsli, či do zmrzliny. Tiež sa hodí do sirupov, kompótov, do čajov pri lúhovaní.