Zázvor stimuluje imunitný systém, využíva sa ako prevencia a zároveň aj liečba pri nádche a chrípke.
Je tiež dobrým pomocníkom pri cestovnej nevoľnosti, bolesti hlavy a pomáha telu zrelaxovať.
Podporuje trávenie, potlačuje pálenie záhy, nadúvanie a ukľudňuje žalúdok.
Rozširuje cievy a zvyšuje prekrvenie najmä koncových častí tela, znižuje vstrebávanie cholesterolu.
V čínskej medicíne a Ajurvéde sa využívajú liečivé účinky zázvoru viac ako 3 000 rokov.
Liečitelia sa spoliehali najmä na jeho protizápalové účinky a používali ho ako "nosiča", bylinu, ktorá zvyšuje účinnosť ďalších bylín v tele.
Zázvor alebo Ďumbier lekársky je kvitnúca rastlina pochádzajúca z Ázie.
Používa sa hľuza tejto aromatickej rastliny.
Účinná látka gingerol má silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, môže pomôcť znížiť riziko infekcií.
Zázvorové kúsky môžeme konzumovať samostatne, ale výborné sú na dochutenie sladkých jedál, najčastejšie perníkov a zázvorových sladkostí.
Zázvorky
Ingrediencie: 1 lyžica zázvorových kúskov, 2 VAJCIA, 2 ŽĹTKY, 280 g hladkej MÚKY, 280 g cukru, nastrúhaná kôra z polovice citróna.
Postup: VAJÍČKA a ŽĹTKY dáme do misy spolu s cukrom a vyšľaháme do svetlej nadýchanej peny.
Prisypeme MÚKU, pokrájané kúsky zázvoru, citrónovú kôru a vymiešame do hladkej hmoty, z ktorej sa dá vytvoriť bochník cesta.
Cesto dáme do chladničky odpočinúť aspoň na hodinu.
Vyberieme, ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky. Potom cesto rozvaľkáme, vykrojíme z neho zázvorky.
Zázvorky poukladáme na plech s papierom na pečenie, kde ich necháme do rána zaschnúť.
Na druhý deň ráno pečieme na 160°C, 10 až 15 minút.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Zázvor 80%, glukózovo-fruktózový sirup 20%.