Šťavnaté plátky manga konzumujeme priamo alebo rozmixujeme na pyré a využijeme v množstve receptov.
Pridávame do nápojov, smoothie, zmrzliny, koláčov, džemu, kari, chutney alebo chilli omáčky.
Mango pochádza z južnej Ázie, konkrétne z východnej Indie, Barmy a Andamanských ostrovov.
Mangovníkové stromy sú známe svojou dlhovekosťou. Mango je národným ovocím Indie, Pakistanu a Filipín a národným stromom Bangladéša.
Nazýva sa aj kráľom ovocia, nielen pre jeho chuť a farbu, ale aj pre množstvo zdravotných benefitov, ktoré ponúka. Obsahuje vlákninu a viac ako 20 rôznych vitamínov a minerálov, hlavne vitamín C, beta karotén, kyselinu listovú, vitamín B6, flavonoidy, minerály ako sú meď, horčík a draslík.
Vďaka svojim biologicky aktívnym látkam má antioxidačné účinky, podporuje trávenie, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a regulovať hladinu cukru v krvi, alkalizuje organizmus, zlepšuje zrak.
Plátky môžeme zaliať horúcou vodou a nechať niekoľko hodín odstáť. Mango tak získa väčšiu šťavnatosť.
Indický nápoj Mango lassi
Rozmixujeme spolu biely jogurt a mango predtým namočené vo vode, pridáme rozdrvený kardamom a podľa potreby môžeme dosladiť. Ak je zmes príliš hustá, pridáme vodu.
Indický nápoj Aam panna
Aam panna je indický nápoj s ochladzujúcimi účinkami.
Pripraví sa pasta z uvareného zeleného manga, mäty, rímskej rasce, čierneho korenia, kardamomu a kokosového cukru.
Pasta sa uskladní v chladničke, nápoj sa pripravuje zmiešaním pasty a vody v pomere 2:1.
V lete má ochladzujúce účinky, dodá telu minerály a podporí trávenie.