Tipy na pečenie:
Na zjemnenie piškótového cesta nahraďte 1/3 hmotnosti múky kukuričným škrobom. Vo vegánskych receptoch nahradíte 1 vajíčko zmiešaním 1 PL škrobu a 3 PL teplej vody.
Kukuričný škrob verzus zemiakový škrob:
Oba škroby sú vhodné na zahusťovanie pokrmov, polievok, omáčok a pri pečení.
Kukuričný škrob je na rozdiel od zemiakového škrobu jemnejší a hodí sa preto aj na zjemnenie koláčov, tort, prípravu náplní, dezertov a ovocných omáčok.
Zemiakový škrob je zase vhodnejší na prípravu špecialít ázijskej kuchyne a do zemiakového cesta.
Ozdobné figúrky z kukuričného škrobu
Potrebujeme: 1 šálku jedlej sódy bikarbóny, 1 šálky kukuričného škrobu a 1 šálky vody.
Všetky prísady preložíme na panvicu s nepriľnavým dnom.
Zahrievame a stále miešame, hmota najskôr zredne a následne zhustne.
Po 1 minúte od varu vznikne z hmoty husté cesto. Vtedy je hmota pripravená. S hmotou môžeme hneď pracovať.
Ak chcete hmotu zafarbiť, vmiešajte do nej trochu potravinárskeho farbiva, ktoré si najskôr rozmiešate v troche vody.
Ďalšou možnosťou je zafarbiť výtvory akrylovými farbami.
Do figúrok môžete zo zadnej strany zatlačiť špagát, aby ich bolo možné zavesiť, alebo zatlačiť magnet a figúrku budete môcť prichytiť na chladničku.
Vytvorené ozdoby necháme uschnúť na rovnej ploche aspoň 2 dni.
Kukuričný škrob.
Môže obsahovať stopové množstvo MLIEKA a VAJEC.