Sóda bikarbóna má mnohostranné využitie.
V kuchyni ako náhrada kypriaceho prášku, v starostlivosti o telo a pri upratovaní.
Je tiež všestranný čistič a dezinfikuje.
V kuchyni:
Zelená zelenina si pridaním sódy do varenia zachová intenzívnejšiu farbu.
Sódu môžete pridať aj do omelety, bude nadýchanejšia.
Starostlivosť o telo: Pri výrobe deodorantov na neutralizáciu pachu, na čistenie a bielenie zubov alebo aj ako ústna voda (zmiešaním s vodou).
Tiež ako prísada do kúpeľa pri nachladnutí, unavených nohách.
V domácnosti: Použitím sódy na upratovanie dosiahnete krásne čisté a lesklé povrchy, pridaním do vody ostanú rezané kvety dlhšie čerstvé.
Pripálené hrnce vyčistíte zmiešaním sódy s prípravkom na umývanie riadu, pri väčšom znečistení nechajte sódu pôsobiť celú noc.
Zo steny alebo nábytku dokážete odstrániť detské kresby, v práčke a chladničke odstráni pachy.
Ideálna na čistenie upchaných odtokov - nasypte šálku sódy a zalejte octom, nechajte postáť a nakoniec opláchnite.
Striebro a zlato vyčistíte ponorením do roztoku vody a sódy. Na dno pohára dajte alobal (alebo citrón), nechajte pôsobiť cez noc.
Jedlá sóda (Hydrogenuhličitan sodný NaHCO3).