Používa sa na prípravu zákuskov, aspikov, pudingových dezertov, džemov alebo želé cukríkov.
Jeho konzistencia umožňuje vytvárať vysoké vrstvy želé a výborne drží tvar pri krájaní.
Na 2 g (1 zarovnaná lyžička) prášku pridajte 500 ml vody.
Rozmiešajte agar v studenej tekutine, priveďte k varu a varte na miernom ohni za stáleho miešania 2 minúty.
K tuhnutiu mu stačí aj teplota 35 - 40°C.
Optimálne želírovanie je dosiahnuté po cca 3 hodinách v chladničke.
Ovocné želé
Nič nie je jednoduchšie, rýchlejšie a osviežujúcejšie ako ovocné želé.
Recept sa bude týkať viac-menej len prípravy agaru, lebo ovocie môžeme zvoliť podľa sezónnosti, lokálnej dostupnosti a chuti.
Potrebujeme: ovocie, 6 g agaru, kokosový cukor, 100 ml vody, citrónovú kôru z 1 citróna.
Ovocie nakrájame na čo najmenšie kúsky, v miske posypeme cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
Agar zalejeme v samostatnej miske vodou a dobre premiešame.
Necháme 2 minúty odstáť.
Potom si v hrnci zohrejeme vodu s agarom do bodu varu, až kým sa nevytvorí gélová želírovacia hmota.
Nemalo by to pri tomto objeme trvať viac ako 5 minút.
Ovocie uložíme buď do menších misiek alebo do formy na cukríky a zalejeme agarom.
Ideálne je nechať zmes ovocia s agarom vychladnúť do chladničky, aby sme dosiahli čo najosviežujúcejší výsledok.
Agar (rastlinná želatína z morskej riasy).