Používame na zahusťovanie pokrmov, obaľovanie zeleniny, mäsa a do pečenia.
Pri pečení ho používame samostatne alebo v kombinácii s inými druhmi múk. Nahradí pšeničnú múku. Pečivo z neho je vláčne, menej sa drobí a vydrží dlhšie.
Maniok (Cassava, Yuca) rastie v Južnej Amerike, je to 1-3 metre vysoký krík, s jedlými hľuzami s vysokým obsahom škrobu a bez obsahu lepku. Tie sa podobajú zemiaku alebo batátu.
Túto rastlinu údajne pestovali už slávni Mayovia.
V západnej Afrike sa strúhaním koreňovej dužiny, žmýkaním, kvasením a sušením pripravuje gari, ktoré sa potom namočené dáva do polievok, zalieva omáčkou, či sype cukrom.
V Ghane jedia fufu z varených a rozomletých hľúz v rybej, mäsovej či zeleninovej polievke.
Obrovskou výhodou tejto potraviny je, že dokáže rýchlo a na dlhú dobu zasýtiť.
Tapioka je vhodná pre deti, starších ľudí a tých, ktorí majú tráviace problémy a je u nich potrebné zvýšiť výživovú hodnotu pokrmov.
Keďže ide o škrob, nie je vhodný pre diabetikov a ľudí na nízkosacharidovej diéte.
Ak použijete múku na zahustenie jedál, rozmiešajte ju najprv v malom množstve studenej vody a až tak pridajte do pokrmu.
Datľové tyčinky
1/2 hrnčeka ryžovej a tapiokovej múky zmiešame s 1 polievkovou lyžicou kokosového cukru.
1 polievkovú lyžicu ľanových semienok nadrvíme, zmiešame s vodou a necháme 5 minút postáť.
Potom ich spolu s MANDĽOVÝM maslom (3 polievkové lyžice) a kokosovým olejom (2 polievkové lyžice) pridáme k múke.
Pridáme amaretto (2 polievkové lyžice) a vypracujeme lepivé cesto.
Z cesta tvarujeme tyčinky.
Pečieme ich v rúre vyhriatej na 180°C, kým okraje zľahka nezhnednú a povrch trochu popraská.
Na "karamel" rozmixujeme sušené datle (150 g), MANDĽOVÉ maslo (4 polievkové lyžice) a štipku soli.
Vznikne lepkavá hmota. Tu rozdelíme a pritlačíme na tyčinky.
Odložíme na 10 minút do chladničky.
Tyčinky máčame v čokoláde a necháme stuhnúť.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.