Kypriaci prášok pridávame do treného, krehkého a piškótového cesta, ďalej do perníka, palaciniek, báboviek, muffinov a sušienok.
Cesto spracovávame rýchlo, aby prášok pôsobil až po vložení do rúry.
Mladý lekárnik Dr. August Oetker experimentoval v roku 1891 dlho do noci s lekárnickou váhou, mažiarom a rôznymi práškami.
To, čo v roku 1893 po náročnej výskumnej práci vyvinul, spôsobilo revolúciu v pečení. Bol to práve prášok do pečiva.
Týmto práškom vďaka kvalitným surovinám a presnému pomeru ich dávkovania vtedy garantoval, že každý koláč sa podarí, čo v tej dobe bola prevratná záruka.
Kypriaci prášok bol vo svojej dobe senzačnou novinkou, ktorá navždy zmenila domáce pečenie.
Kypriace prášky s vínnym kameňom bez fosfátov kypria o niečo menej.
Kým u bežného fosfátového prášku si vystačíte s 12 g na bežné pečenie, u kypriaceho prášku bez fosfátov potrebujete 18 g.
Pokiaľ ale pridáte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, postačí vám aj 12 g.
Hrnčekový koláč bez lepku
Potrebujeme:
Cesto: 1 hrnček bezlepkovej múky, 1 hrnček MANDĽOVEJ múky, 1 hrnček trstinového cukru (práškového), 1 hrnček rastlinného oleja, 3 VAJCIA, 1 hrnček SMOTANY na varenie, 3 polievkové lyžice kakaa, 2 polievkové lyžice kypriaceho prášku bez fosfátov a lepku.
Plnka: 500 g TVAROHU, 40 g vanilkového bezlepkového pudingu, 2 polievkové lyžice trstinového cukru, 400 ml plnotučného MLIEKA, 1 VAJCE, 2 polievkové lyžice vanilkového trstinového cukru, 1 citrón.
Postup:
Na cesto vyšľaháme VAJCIA s cukrom do nadýchanej peny.
Pridáme preosiate kakao, SMOTANU, olej, bezlepkovú a MANDĽOVÚ múku a kypriaci prášok.
Cesto vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.
Pri príprave plnky ako prvé uvaríme z práškového pudingu, kryštálového cukru a MLIEKA puding.
Uvarený puding prikryjeme papierom na pečenie, aby sa neurobila na povrchu koža a necháme ho vychladnúť.
TVAROH vymiešame s vanilkovým trstinovým cukrom, pridáme VAJCE, citrónovú šťavu a kôru, vychladnutý puding a spolu vymiešame na hladký krém.
Na cesto dávame plnku lyžicou.
Pečieme pri teplote 170°C cca 45 - 60 minút (podľa rúry).
Cesto sa upečie skôr ako plnka. Koláč je hotový, keď sa plnka miestami sfarbí do zlatohneda.
Koláč treba nechať úplne vychladnúť, vtedy plnka ešte stuhne.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.