Tip na pečenie:
Na zjemnenie piškótového cesta nahraďte 1/3 hmotnosti múky zemiakovým škrobom.
Kukuričný škrob verzus zemiakový škrob:
Oba škroby sú vhodné na zahusťovanie pokrmov, polievok, omáčok a pri pečení.
Kukuričný škrob je na rozdiel od zemiakového škrobu jemnejší a hodí sa preto aj na zjemnenie koláčov, tort, prípravu náplní, dezertov a ovocných omáčok.
Zemiakový škrob je zase vhodnejší na prípravu špecialít ázijskej kuchyne a do zemiakového cesta.
Ak chcete, aby bolo oblečenie rovné ako z profesionálnej čistiarne, použite zemiakový škrob.
Pridajte 1 lyžičku škrobu do 2 šálok vody, prelejte do fľaše s rozprašovačom a nastriekajte na oblečenie pred žehlením.
Žehlenie pôjde jedna radosť a oblečenie bude dokonale rovné a bez záhybov.
Šatôčky plnené tvarohom na slano
Potrebujeme:
Cesto: 120 ml plnotučného MLIEKA, 21 g droždia, 1 čajová lyžička trstinového cukru, 300 g hladkej ŠPALDOVEJ MÚKY, 1 čajová lyžička soli, 80 ml slnečnicového oleja
Plnka: 250 g TVAROHU, 1 čajová lyžička provensálskeho korenia, soľ, 1 polievková lyžica zemiakového škrobu, SEZAMOVÉ semienka na posypanie, 1 VAJEČNÝ ŽĹTOK na potretie.
Postup: Vo vlažnom MLIEKU rozmiešame droždie s cukrom a 2 čajové lyžičky hladkej MÚKY. Necháme vzísť kvások.
Do misy preosejeme zvyšnú MÚKU so soľou, pridáme kvások a olej, premiešame a vypracujeme cesto.
Zakryjeme ho utierkou a necháme asi 40 minút kysnúť.
TVAROH zmiešame s bylinkami, trochou soli a zemiakovým škrobom.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou asi 0,5 cm.
Cesto pokrájame na štvorce veľkosti cca 5x5 cm.
Do stredu štvorca navrstvíme náplň, prehneme cez ňu rohy cesta a spevníme ich špáradlami.
Šatôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
Nakoniec ich potrieme VAJEČNÝM ŽĹTKOM a posypeme SEZAMOM.
Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme dozlata. Čas pečenia závisí od rúry.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.