Dvojzrnková celozrnná múka sa používa na pečenie koláčov, sušienok, placiek, chleba či buchiet.
Je vyrobená pomalým mletím zrna na kamennom mlyne bez následného vysievania, preto obsahuje všetky zložky pôvodných zŕn.
Obsahuje otruby a klíčky bohaté na vlákninu, B vitamíny, v správnom pomere nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E, zinok, horčík, vápnik, železo a iné minerálne látky.
Chuťovo je výraznejšia, výrobky z nej sú sýtejšie.
Pár krajcov chleba z dvojzrnky zabezpečí človeku dennú dávku zinku, ktorý sa neukladá a potrebujeme ho denne dopĺňať.
Dvojzrnková celozrnná múka sa používa na pečenie koláčov, placiek, chleba či buchiet.
Bagety
Potrebujeme: 100 g ŠPALDOVÉHO celozrnného kvásku, 2 lyžice tzv. "materského cesta" zo ŠPALDOVEJ celozrnnej múky, 250 g celozrnnej MÚKY Z DVOJZRNKY, soľ a 200 ml vody.
Ak nemáme materské cesto, dáme o 50 g viac kvásku.
V mise zmiešame všetky suroviny a zakryjeme aspoň na 1 hodinu, raz preložíme a opäť necháme 1 hodinu postáť.
Vypracujeme bochník a rozdelíme ho na 6 častí po cca 100 g. Vypracujeme z nich malé bagety.
Dáme kysnúť na plech s papierom na pečenie a prikryjeme.
Zhruba po 2 hodinách pečieme tak, že do rúry vložíme 2 plechy a necháme ich rozohriať na 250 °C aspoň pol hodinu.
Bagety poukladáme na horúci vrchný plech a na spodný plech vylejeme 2 dcl vody a rýchlo rúru zavrieme.
Prvých 10 minút pečieme pri 250 °C a potom cca 15 minút pri 200 °C.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Múka z PŠENICE dvojzrnky. Celozrnná jemná.