Môžete použiť pri pečení, po namočení do vody vznikne gél, ktorý dodá pečivu vláčnosť a bráni drobivému a suchému cestu.
Psyllium môžete pridať do koláčov, chlebov, palaciniek alebo do smoothies.
Ako zdravé sú vaše črevá, tak zdraví ste aj vy sami.
V črevách sa nachádza až 80% našej celkovej imunity. Na detoxikáciu čriev, a teda celého tela, existuje veľa prírodných liekov, jedným z nich je aj Psyllium.
Ide o čistú vlákninu, ktorú naše telo nie je schopné spracovať, no je živnou pôdou pre probiotické baktérie v hrubom čreve, je vhodná aj pre ľudí s celiakiou.
Psyllium zväčšuje svoj objem v tráviacom trakte až 40 krát.
Gél, ktorý vzniká, pohlcuje nadbytočnú tekutinu a jeho nabobtnaním odsúva z tráviaceho traktu škodliviny.
Pozitívne pôsobí pri čistení organizmu od toxických látok, zlepšuje trávenie, odstraňuje zápchu a pomáha pri hnačkách.
Ideálny je pri redukčných diétach, pretože spôsobuje pocit plnosti.
Táto drobná rastlinka sa pestuje už 2 000 rokov pre jej liečebné účinky, pôsobiace najmä na tráviacu sústavu.
Používa sa hlavne v tradičnej ayurvédskej medicíne.
2 ČL rozmiešame v 1 šálke vody (250ml) a následne zapijeme ďalšou šálkou vody.
Odporúčané denné množstvo pre dospelého človeka je 10 gramov (4 ČL).
Deti od 6 rokov a tehotné alebo kojace ženy iba 1 ČL.
Ideálne je užívať 30 minút pred jedlom.
Môžete však pridať i do jogurtu alebo hotového jedla. Nikdy nevaríme.
Bezlepková zmes na pečenie
Potrebujeme: 100 g tapioky, 200 g pohánkovej múky, sóda bikarbóna, 2 polievkové lyžice mletého ľanového semienka, 1 čajová lyžička soli, 2 polievkové lyžice psyllia, 200 ml rastlinného mlieka.
Túto zmes môžete použiť a prispôsobiť podľa potreby a chuti na domáce žemličky či na sladké koláče.
Mletý Skorocel indický (vláknina Psyllium)