Použitie je obdobné ako u špaldovej krupice - do tradičných kaší, halušiek, knedlí, lievancov, polenty, nátierok, pudingov či múčnikov.
Pohánková krupica sa môže použiť aj ako hrubá múka.
Pohánka má vysoký obsah komplexných sacharidov, vlákniny a rutínu, ktorý stimuluje účinok vitamínu C, zvyšuje pružnosť ciev a žíl. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a rozširovať cievy.
Obsah proteínu je nižší, ale vďaka vyváženému pomeru aminokyselín je proteín veľmi kvalitný.
V porovnaní s ryžou a pšenicou je pohánka bohatšia na minerály a antioxidanty.
Ocenia ju ľudia, ktorí chcú mať na raňajky výživnejšiu kašu.
500 ml mlieka / 100 g krupice
Mlieko privedieme do varu a postupne za stáleho miešania prisypávame krupicu do želanej hustoty.
Keď kaša zovrie, vylejeme ju do misiek.
Uvarenú kašu môžete dochutiť maslom, medom obložiť čerstvými jablkami a posypať škoricou, orieškami alebo kakaom.
Pohánkové palacinky
120 g pohánkovej krupice zalejeme 220 ml MLIEKA, pridáme dve VAJÍČKA, mletú škoricu a štipku soli.
Rozšľaháme cesto ako na klasické palacinky.
Smažíme na troche oleja.
Hotové palacinky dochutíme a dozdobíme podľa želania.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Krupica z pohánky.